Ιράκ - Ο Πόλεμος του κόλπου (1991)
Στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια επικράτησε στρατιωτικό καθεστώς. Ηγέτης της χώρας ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος θέλοντας να υλοποιήσει τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, που απέβλεπαν στην κατάληψη όλων των γειτονικών πετρελαιοπαραγωγικών αραβικών κρατιδίων, στις 2 Αυγούστου 1990 εισέβαλε στο Κουβέιτ και το προσάρτησε στο Ιράκ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ και ταυτόχρονα οικονομικό αποκλεισμό.
Όμως ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέμενε αμετάκλητος στη στάση του και η επιτροπή αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ αποφάσισε την ενεργό συμμετοχή της συμμαχίας στην κρίση του Περσικού Κόλπου, ενώ, λίγες μέρες μετά, το αμερικανικό Κογκρέσο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Μπους να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας για τη διευθέτηση και επίλυση της κατάστασης στον Περσικό κόλπο. Παρά τη γαλλοαραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ προς το Σαντάμ Χουσεΐν, ο πόλεμος δεν μπόρεσε να αποφευχθεί λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Ιρακινού ηγέτη
Πηγή : Wikipedia
Αγανισταν & Μπιν Λαντεν
Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτέμβριο του 2001, η οποία αποδώθηκε σε ενέργειες της οργάνωσης Αλ Κάιντα και την άρνηση των Ταλιμπάν να παραδώσουν τον σαουδάραβα ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον θρησκευτικό ηγέτη τους μουλά Ομάρ, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν βομβαρδισμούς εναντίον του Αφγανιστάν. Μετά τη συντριπτική ήττα των Ταλιμπάν, στις 6 Δεκεμβρίου 2001 οι αντιπροσωπείες των Παστούν, Χαζάρων, Τατζίκων και Ουζμπέκων συμφώνησαν στον τερματισμό του εμφυλίου και τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με πρόεδρο τον ηγέτη της εθνότητας των Παστούν Χαμίντ Καρζάι και συμμετοχή όλων των εθνοτήτων, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου έφτασε στην Καμπούλ η πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ υπό βρετανική διοίκηση με σκοπό τη διατήρηση της τάξης κατά τη μεταβατική περίοδο.
Πηγή : Livepedia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου