Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Χαρταετός

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=5i8AihW1JiY&NR=1
http://www.matia.gr/5/52/52_1_4.html
http://www.to-periptero.com/2013/03/blog-post_821.html

Η τεχνική (http://boardgamegeek.com/thread/947508/chartaethos-phtihaxte-ton-mhonoi-sas)

Αφού λοιπόν φτιάξατε τον χαρταετό σας, έρχεται η ώρα για να τον αφήσετε να πετάξει. Για την απογείωση θα διαλέξετε ένα ανοιχτό μέρος χωρίς δέντρα, σύρματα του ηλεκτρικού ή σπίτια.
Εάν δεν φυσάει, είναι περιττό να τρέχετε πάνω κάτω. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε να γίνουν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες.
Εάν φυσάει, ο άνεμος πρέπει να είναι σταθερός και η έντασή του ανάλογη προς το βάρος του αετού σας. Όσο πιο πολύ φυσάει, τόσο πιο βαρύς πρέπει να είναι ο αετός σας.
Αφήστε το νήμα να ξετυλίγεται αργά, για να μπορέσει ο χαρταετός να πετάξει. Εάν παρ’ όλα αυτά δεν πετάει, σημαίνει ότι είναι πολύ βαρύς σε σχέση με την δύναμη του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κοντύνετε τη ουρά και να μακρύνετε το σκοινί. Εάν δεν φυσάει στο έδαφος, αφήστε γύρω στα 30 μέτρα νήματος δίνοντας σε κάποιον άλλο να κρατά το χαρταετό κόντρα στον άνεμο.
Την στιγμή που θα τον αφήνετε, τρέξτε λίγο και ο χαρταετός σας θα πετάξει.

monaxoss comments:
Αφού αφήσει ο βοηθός τον αετό αν δεν φυσάει και δεν σηκώνεται τότε τρέχει αυτός που κρατάει την καλούμπα ώστε ο αετός να είναι κόντρα στον αέρα και έτσι σηκώνεται σίγουρα αρκεί να έχεις "άπλα" να τρέξεις.
Εμένα όμως μου έπεφτε ακόμα και με το τρέξιμο, παρόλο που ανέβαινε 5-6 μέτρα ψηλά όσο έτρεχα. Μόλις σταμάταγα να τρέχω βούταγε κάτω ο αετός.
Ακόμα και αν έκανα το κόλπο "μία τραβάω (προς το κάτω) - μία αφήνω" πάλι μου έπεφτε.
Στο τράβηγμα "ζοήρευε" άλλα μόλις άφηνα σχοινί έπεφτε. Ήθελε συνέχεια τράβηγμα δηλαδή.
Συμπέρασμα : (μάλλον) ήταν βαρύς και έπρεπε να αφαιρέσω ουρά.

Εαν στριφογυρίζει όταν πετάει η "μπατάρει" και συνεπακόλουθα πέφτει, είτε φταίνε τα ζύγια (ουράς η καλούμπας - είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά στο πέταγμα) είτε ο αετός είναι πολύ ελαφρύς - μικρός ενώ ο αέρας πολύ δυνατός.
Η ουρά πρέπει να είναι 4 φορές το μήκος του αετού η και παραπάνω, εξαρτάται απο τον αέρα.
Βάρος μπορείς να δώσεις με πρόσθετη ουρά η με προσθήκη βάρους στην υπάρχουσα ουρά.