Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φυτά στο Μπαλκόνι....

Αν το μπαλκόνι σου το βλέπει ο ήλιος... κάνεις ότι θες. Αν όμως δεν το βλέπει... έχεις θέμα....
Status:
Μπαλκόνι που το βλέπει ο Ηλιος απο τις 4 και μετά (όχι όλες τις θέσεις), στα βόρεια προάστια.
Το πιάνει ο Βοριάς.

Tips:
Πότισμα: Γενική αρχή το χώμα όταν το πιάνεις να είναι υγρό και όχι ξερό.
Χώμα: Έχω δει διαφορά απο χώμα σε χώμα. Όταν αγόρασα κατά τύχη "Τύρφη" με περλίτη, το χώμα έμενε υγρό πολύ περισσότερο απο άλλα χώματα.

Φίκος:
Με ημερήσια θερμοκρασία γύρω στους 25-27, θέλει πότισμα σχεδόν κάθε 3 μέρες. Όσο πιο ζεστά τόσο πιο συχνά πότισμα - τσέκαρε το χώμα του.

Αζαλέα και Μέντα:
Καλά τα πάει με 4 ώρες ήλιο την ημέρα την άνοιξη, θέλει όμως πότισμα σχεδόν κάθε μέρα.
Αν κάνεις καλό πότισμα, αργά και να φτάσει μέχρι κάτω, μπορεί να σου βγάλει και 2 μέρες.
Αν διψάει αρχίζει να δείχνει μαραμένη, άλλα παίρνει τα πάνω της όταν την ποτήσεις καλά.
Την αζαλέα την έχω σε άσπρη, άλλα βγαίνει και κόκκινη. Δεν μυρίζει...
Σαν οξυφυλλο που είναι, θέλει ειδικό όξυνο χώμα με συγκεκριμένη οξύτητα ph (καστανάχωμα).

Update Jylu 2013: Την είχα πολλές ώρες τελικά στον ήλιο και τα λουλουδάκια της "άρπαξαν".
Μετά έμαθα ότι τα οξύφυλλα (όπως και η Γαρδένια) δεν θέλουν απευθείας ήλιο άλλα μόνο σκιά.

Σεφλέρα: Πολύ ανθεκτική, την βγάζει σχεδόν με καθόλου περιποίηση. Αν την ποτίζεις όπως τον φίκο είναι σούπερ.

Βασιλικός: Θέλει το ποτισματάκι του κάθε 2-3 μέρες την άνοιξη.
Δενδρολίβανο: Φαίνεται ανθεκτικό. Με ένα πότισμα κρατάει υγρό χώμα σχεδόν 4 μέρες. Ίσως φταίει το χώμα η η αποστράγγιση.

Προς αξιολόγηση:
Βοκαμβίλια: Θέλει φώς 8 ώρες την μέρα! - forget it!!
Γεράνι: / βαμβακούλα : κόκκινα άνθη (και όχι μόνο), θέλει ήλιο, αν και υπάρχουν ποικιλίες που την βγάζουν με λίγο ήλιο. to be checked... Η βαμβακούλα είναι κατάλληλη για κρεμαστή γλάστρα.
ΝυχτολούλουδοΤο κέστρο χρειάζεται άφθονο φως, επιλέξτε λοιπόν ένα σημείο που να δέχεται πρωινό ήλιο - not my case.... but i can make a try. 
Γιασεμί: άσπρα άνθη, Θέλει ήλιο, είναι αναριχώμενο.
Διπλαδένια: κόκκινα άνθη, αναριχώμενο, κάνει και για ημισκιά, αν και το έχω σε ήλιο απο τις 4 εώς τις 8 το καλοκαίρι και τα πάει θαυμάσια.
Ζουμπούλι: Σε μωβ χρώμα, αρωματικό, μικρό φυτό μάλλον, θέλει ημισκιά, κινδινεύει απο σάπισμα στην κακή αποστράγγιση.
Ζέρμπερα
Γαρδένια: Οξύφυλλο σαν την Αζαλέα, Θέλει φώς άλλα όχι άμεσο, οπότε μάλλον μου κάνει.
Φυτά με χρώματα

Φυτά που χρησιμοποιούνται συχνά σε μπαλκόνια και βεράντες

Αρωματικά φυτά: Βασιλικός, Μέντα, Δυόσμος, Μαϊντανός, Άνηθος, Δεντρολίβανο, Αρμπαρόριζα, Θυμάρι
Ετήσια φυτά: Βιολέτες, Δαφνούλες, Ζίννιες, Καλέντουλες, Καλλωπιστικές πιπεριές, Καπουτσίνος, Κατηφέδες, Κολεός, Νάρκισσοι, Πανσέδες, Πετούνιες, Πρίμουλες, Φούξιες, Φρέζιες, Σάλβια (Φωτιά), Σελόζιες, Σκυλάκια , Χρυσάνθεμα

Ποώδη - θαμνώδη φυτά: Αγγελική νάνα, Αουκούμπα, Αράχνη, Βαμβακούλα, Γαρδένια, Γεράνι, Διμορφοθήκη, Ιβίσκος σινικός, Κισσός, Κοράλι, Νεφρολέπις , Φίκος πλατύφυλλος νάνος, Πεύκο νάνο (Pinus mugo), Πικέα νάνα, Πορτουλάκα

Φυλλοβόλοι θάμνοι κατάλληλοι για μπαλκόνια: Βουδλέια, Ιβίσκος συριακός, Κάσσια, Λαντάνα νάνα, Ναντίνια, Πασχαλιά, Αμπέλια

 Αναριχώμενα : Αγιόκλιμα,Βουκαμβίλια,Γιασεμί,Γλυτσίνα,Διπλαδένια,Ιπομέα,Καπένσια,Κισσός,Βιγνόνια,Πανδορέα,Πλουμπάγκο,Ρολογιά,Ρυγχόσπερμα,Σβάιτς,Σολάνο,Στεφανώτη

Γενικό Tip: Αν πας σε φυτώριο, βλέπεις αμέσως ποια φυτά έχουν συνέχεια στον ήλιο, ποια στην σκιά , και σε ποια έχουν σε ημισκιά (πράσινο σκιάστρο ρολο).

Για λίπασματα δες εδώ. Οι άριθμοι του λιπάσματος (πχ 20-20-20) είναι η περιεκτικότητα σε Αζωτο - Φώσφωρο - Κάλιο. Για φυτά με άνθη θες λιγότερο άζωτο και περισσότερο φώσφορο-κάλια. Το άζωτο βοηθά τα φύλλα και τις πρασινάδες.
Τα φυτά με άνθη σε γλάστρες θέλουν συχνά λίπασμα (με ειδικό λίπασμα λίγου αζώτου - περισσότερου φώσφωρου και κάλιου), γιατί τα θρεπτικά συστατικά του χώματος εξαντλούνται και δεν αναπληρώνονται απο κάπου, όπως γίνεται σε έναν κήπο.
ΥΓ: λίπασμα τύπου complesal (είναι οι γνωστοί σε πολλούς "μπλε κόκκοι")

Ασθένειες - Προβλήματα:

• Κιτρίνισμα φύλλων: Αν κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα και πέφτουν οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή ψυχρά ρεύματα. Μειώστε το πότισμα αν είναι πολύ υγρό το χώμα των φυτών ή μεταφέρετε τα σε πιο προστατευμένη θέση. Αν κιτρινίζουν τα πάνω φύλλα είναι πιθανό να έχετε φυτέψει οξύφιλα φυτά (καμέλια, γαρδένια κτλ) σε λάθος χώμα. Επίσης χρησιμοποιείστε το λίπασμα Θειικού Σιδήρου Flortis σε σκόνη (κωδ. 730016, τιμή: 10 €), το οποίο προλαμβάνει καdull_leaves.jpgι διορθώνει τα κιτρινισμένα φύλλα όλων των φυτών.
• Φύλλα θαμπά, σαν ξεβαμμένα: Υπερβολικό φως, σκόνη και καυσαέριο ή τετράνυχος (μικροσκοπικές αραχνίτσες). Καθαρίστε τα φύλλα και ελέγξτε για αραχνίτσες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αν βρείτε, ψεκάστε με ειδικό φάρμακο βρέχοντας καλά τα φύλλα. Χρησιμοποιήστε το Bιολογικό εντομοκτόνο POKON (κωδ. 542025, τιμή 16€).
• Πτώση φύλλων, ιδιαίτερα μετά από μεταφύτευση. Είναι φυσιολογική αντίδραση των φυτών στο σοκ της αλλαγής. Προστατέψτε τα φυτά από τον έντονο ήλιο και το κρύο για λίγες μέρες και θα συνέλθουν. Προσέξτε να μην τους λείψει νερό.
spot_on_leaves.jpg• Κηλίδες στα φύλλα: Αν οι κηλίδες είναι καφέ και ξερές, πιθανό να οφείλονται σε έλλειψη νερού. Αν είναι μαλακές και σκούρο καφέ μάλλον οφείλονται σε υπερβολικό νερό. Αν έχουν χρώμα αχυρένιο ή άσπρο η αιτία είναι το πότισμα με κρύο νερό, το πιτσίλισμα των φύλλων κατά το πότισμα ή προσβολή από μύκητα. Σε μύκητα οφείλονται οι κηλίδες και όταν είναι καφέ «υγρές» ή σαν βυθισμένες. Για την καταπολέμηση μύκητα πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα φύλλα και να ψεκάσετε με διασυστηματικό μυκητοκτόνο.

• Φαγωμένα φύλλα: Προσβολή από έντομο. Μόνο αν είναι έντονη η προσβολή, ψεκάστε με το Bιολογικό εντομοκτόνο POKON (κωδ. 542025, τιμή 16€), με το Βιολογικό εκχύλισμα τσουκνίδας ARIES (κωδ.115053, τιμή 4.80€) που καταπολεμά τα έντομα και ταυτόχρονα δυναμώνει τα φυτά ενάντια στις ασθένειες ή χρησιμοποιήστε τις ταμπλέτες ETISSO για τα έντομα(κωδ. 500272, τιμή 7,80€).
Brown_Leaves.jpg Καφέ άκρες των φύλλων: Υπερβολικό ή πολύ λίγο πότισμα, υπερβολικός ήλιος, ξηρός αέρας, ψυχρά ρεύματα ή υπερβολικό λίπασμα. Διορθώστε τις συνθήκες των φυτών ανάλογα.

• Μικρά, ανοιχτοπράσινα φύλλα και λεπτοί, αδύναμοι βλαστοί: Παρατηρείται συνήθως το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη από έλλειψη λιπάσματος ή φωτισμού σε φυτά μέσα στο σπίτι.

• Πράσινα βρύα στην επιφάνεια του χώματος ή σε πήλινες γλάστρες: Οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε φραγμένες τρύπες αποστράγγισης σε γλάστρες.

 Άσπρα ή καφέ «εξογκώματα» στους βλαστούς και την κάτω επιφάνεια των φύλλων: Πρόκειται για κοκκοειδή, έντομα που κρύβονται κάτω από «καβούκι» καφέ ή άσπρο σαν βαμβάκι.White_Leaves.jpg Ψεκάστε με ειδικό διασυστηματικό εντομοκτόνο και επαναλάβετε.

• Γκρίζα μούχλα σε φύλλα και βλαστούς: Προκαλείται από υπερβολική υγρασία και κακό αερισμό που ευνοούν το μύκητα Βοτρύτη. Αφαιρέστε τα μουχλιασμένα μέρη του φυτού και ψεκάστε με ειδικό διασυστηματικό μυκητοκτόνο.

 Άσπρη σκόνη σε φύλλα: Ωίδιο, ένας μύκητας που αναπτύσσεται όταν δεν υπάρχει καλός αερισμός στα φυτά. Αφαιρέστε τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα και ψεκάστε με ειδικό διασυστηματικό μυκητοκτόνο.

• Κορυφές και μπουμπούκια καχεκτικά, κολλάνε: Θα δείτε και πολλά πράσινα ή μαύρα εντομάκια συγκεντρωμένα (Αφίδες). Ψεκάστε αμέσως με ειδικό εντομοκτόνο και επαναλάβετε συχνά καθώς μεγαλώνουν τα φυτά.•

Πτώση των λουλουδιών και μπουμπουκιών ή καθόλου ανθοφορία: πολύ λίγο φως, υπερβολικό λίπασμα, ξηρός αέρας, μεταφύτευση ή προσβολή από έντομα. Διορθώστε τις συνθήκες των φυτών.
Αν παρατηρήσετε ασημί κηλίδες στα φύλλα και μικρά μαύρα έντομα και να πετάνε γύρω από τα φυτά, ψεκάστε με το βιολογικό εντομοκτόνο POKON (κωδ.542025, τιμή 16€) ή με το βιολογικό εκχύλισμα τσουκνίδας ARIES (κωδ.115053, τιμή 4,80€) που καταπολεμά τα έντομα και ταυτόχρονα κάνει τα φυτά σας πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.

• Μαραμένα, ζαρωμένα φύλλα: Υπερβολικό ή πολύ λίγο νερό, υπερβολικό φως και ζέστη, φυτά που χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Διορθώστε τις συνθήκες του φυτού και αν επιμένει πιθανό να οφείλεται σε σκουλήκια εδάφους (διαφανή, μεγάλα). Αν ελέγξετε το χώμα και βρείτε ποτίστε με ειδικό εντομοκτόνο. Διαφορετικά πρόκειται για μύκητες εδάφους, οπότε ποτίστε με διάλυμα ειδικού μυκητοκτόνου.
Αν δείτε πολλά μυρμήγκια στα φυτά σας που μπορεί να οφείλεται; "Ψώρα" 

Νυχτολούλουδο δεν ανθίζει: δες εδώ και εδώ.
Βιολογικά Σκευάσματα για τις Ασθένειες των Φυτών
Έτοιμος Θερινός Πολτός.
Σαπούνι και οινόπνευμα για την Μελίγκρα2 κουταλιές σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι , 1 κουταλιά σούπας οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερο.
Διαλύεις το τριμμένο σαπούνι σε χλιαρό νερό πρώτα, και μετά προσθέτεις το οινόπνευμα.
Λούζεις το φυτό απο πάνω εως κάτω. Πολύ. Μην το λυπάσαι.
Η μελίγκρα ξεραίνεται και μετά πεθαίνει. Παίζει μετά να δεις μυρμήγκια που θα έρθουν για να γευματίσουν, και μετά φεύγουν.

Άλλα οικολογικά εντομοκτόνα εδώ.

Εντομοκτόνα φάρμακα-Πετρέλαιο νικοτίνη πύρεθρο 

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι στραβό με τα φυλλαράκια του (συνήθως οι ιστοί αράχνης είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του γιασεμιού) ή θα καταφύγετε σε φυτοφάρμακα ή θα κάνετε μια πρακτική «θεραπεία» που έχει σώσει πολλά φυτά και δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με χημικά.
Πρώτα ξεπλένουμε πολύ καλά τα φύλλα να φύγει η σκόνη και τα έντομα. Στη συνέχεια αναμείξτε στο ψεκαστήρι σας : 2 μέρη χλιαρό νερό προς 1 μέρος μπλε οινόπνευμα, ανακατέψτε καλά και προσθέστε 2-3 σταγόνες κοινού υγρού πιάτων.  Ψεκάστε καλά με αυτό το μείγμα όλο το φυτό, φροντίζοντας ώστε να καλύψετε και τις κάτω πλευρές των φύλλων.
giasemi_pergolaΕπαναλάβετε το ψέκασμα κάθε 3-4 ημέρες μέχρι το φυτό σας να απαλλαχθεί από τους ιστούς. Ψεκάζετε μετά τη δύση του ηλίου έτσι ώστε ο ήλιος να μην κάψει τα υγρά φύλλα του φυτού σας.
Ένα δεύτερο «γιατροσόφι» είναι το εξής: μουσκέψτε μέσα στο ψεκαστήρι σας καπνό (ο καπνός από 2-3 τσιγάρα φτάνει για 5 λίτρα νερού) για τουλάχιστον 24 ώρες και μετά ψεκάστε με τον ίδιο τρόπο όπως και παραπάνω